Baksev
YÜKLENİYOR

Etnolog, araştırmacı, yazar ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ, Rumeli’li Müslüman Türk bir ailenin çocuğu olarak Yunanistan’ın Gümülcine Kasabasında doğmuştur. 1941 Ağustos ayında ailesiyle birlikte Ege’ye göç etmişler, dolayısıyla ilkokulu çeşitli kasabalarda okumuştur. Bu arada köylerde gördüğü düğün çeyiz eşyaları ve giyim çeşitleri onun mukayeseli birikimini oluşturur.

Daha sonra İzmir Göztepe Kız Sanat enstitüsüne giderek eski çocukluk anılarıyla farklı bir bakış açısına ulaşmıştır. 1951 yılında İstanbul’a taşınan Sabiha Tansuğ İstanbul’un seçkin ailelerine elbiseler dikerek hayatını idame ettirmektedir. Çıktığı yurtdışı seyahatlerinde ülkelerin giyim kültürlerini araştırarak, gezip görülecek ne kadar yer varsa dolaşır, bakar, inceler; Paris, Viyana, Londra, Romanya, Macaristan, Danimarka, Japonya, Kırgızistan, Kazakistan, Moskova müzeleri ( ve açık hava köy müzeleri) derken dünya ülkelerinin geleneksel kıyafetleri üzerine kendini geliştirir.

Hayat yolculuğunda aynı zamanda gazeteci, yazar ve Türk Kültürü üzerine edindiği bu birikimini Pierre Loti Kahvesi’ne yansıtır. Pierre Loti’yi Osmanlı kahve kültürüne uygun bir şekilde restore eden Sabiha Hanım, Türkiye’de bir kahvehanenin ilk kez turizm belgesi almasını sağlayarak etnograf kimliğini kazanır.

Sabiha Tansuğ yaklaşık yarım asır sonra her bir parçada binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan, dünyada eşine benzerine rastlanmayan çok özel bir koleksiyona imzasını atar. ‘40 Kadın Anadolu Başlığı’ sergisi vesilesiyle 1979-1971 yılları arasında kullanımda olan 50 kuruşların üzerine Ankara Gelin Başlığı ile fotoğrafı basılarak, dünyada paranın üzerine resmi basılan halktan tek kişi olarak tarihe geçer.

Image

Anadolu giyim kültürünü en iyi yansıtan ve görsel olarak geleceğe taşıyan ‘Sabiha Tansuğ Anadolu Gelin Başlıkları ve Kıyafetleri’ Koleksiyonu’nun yanı sıra; Türk hamamı, Türk kahvesi ve çiçeklerin dili üzerine sayısız makaleler, sempozyumlar, dünya halk kültürü kongreleri ve dünyanın değişik üniversitelerinde derslere konu olan araştırmalarını yapmıştır.

Japonya’dan Avrupa’ya yurtiçinde ve yurtdışında düzenlediği bir çok sergiyle Türk kültürüne hizmet eden Tansuğ, Anadolu’yu karış karış gezerek topladığı kıyafet ve başlıklardan oluşan koleksiyonlarını, yakın zamana kadar İstanbul’da kendi imkanlarıyla kurduğu Anadolu Başlıkları ve Kostüm Müzesi’nde sergilemekte olup, şimdilerde Bademler’de kurulacak olan Bademler Sanat Köyü’nün içinde yer alacak müzesinin çalışmalarını sürdürmektedir.

SABİHA TANSUĞ KİTAPLAR

Ege'de Renklerin Cümbüşü

Ege'de Renklerin Cümbüşü

Sabiha Tansuğ

Anadolu Takılarının Gizemli Gücü

Anadolu Takılarının Gizemli Gücü

Sabiha Tansuğ

Türkmen Giyimi 

Türkmen Giyimi 

 Sabiha Tansuğ

Geleneklerimiz Göreneklerimiz

Geleneklerimiz Göreneklerimiz

Sabiha Tansuğ

Türklerde Çiçek Sevgisi ve

Türklerde Çiçek Sevgisi ve "Sümbülname"

Sabiha Tansuğ

SESLİ REHBER

Sesli Rehberlik hizmetinden yararlanmanız için Sesli Rehberlik biletini aldıktan sonra QR'ı okutarak uygulamadan faydalanabilirsiniz.